brandi

- healthblog

10 Jan 2023

A mund të transmetohet hepatiti C në një fetus? Dhe nëse ndodh transmetimi, sistemi imunitar i foshnjës mund të pastrojë virusin më vete.

3 vjeç. H2> Sa ka të ngjarë që transmetimi? Vlen të mbani në mend se ky është një vlerësim dhe se shkalla e saktë e transmetimit gjatë shtatëzanisë është e panjohur. Nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar që virusi të kalojë.

Shkencëtarët nuk e kuptojnë plotësisht në cilën pikë HCV i transmeton një fetusi. Mundësia e grimcave virale që kalojnë nëpër placentë janë të ulëta. Kjo sugjeron që transmetimi mund të ndodhë përmes kontaktit me gjak gjatë punës.

Rreth 23,000-46,000 fëmijë në Shtetet e Bashkuara kanë hepatit C. Rreth 0.15% e fëmijëve të moshës 6-11 vjeç janë HCV pozitive. Shumica e këtyre infeksioneve zhvillohen gjatë shtatëzanisë ose lindjes.

A mund të transmetojnë meshkujt HCV në një fetus? P>

Një përmbledhje e studimeve të vitit 2004 që hetojnë riprodhimin e asistuar zbuloi se ndërsa disa studime kanë zbuluar HCV në spermë, provat sugjerojnë që sperma e ejakuluar është zakonisht e sigurt për t’u përdorur në trajtimet e fertilitetit, siç është fekondimi in vitro.

< H3> A mund të kalojë HCV përmes seksit? Rishikimi më i vjetër, nga viti 2004, sugjeron që 5% e rasteve të HCV transmetohen seksualisht. sjellje që ekspozon dikë në gjak. Burrat që bëjnë seks me burrat mund të kenë më shumë të ngjarë të kontraktojnë HCV përmes seksit, CDC sugjeron.

Mësoni më shumë rreth asaj se si HCV mund të transmetojë gjatë seksit.

Mjekët mund të tregojnë nëse një fëmijë ose fëmijë ka HCV duke kryer teste gjaku. Ata mund të përdorin një test antitrupash ose një test të reaksionit të zinxhirit polimerazë (PCR). Testet e antitrupave konfirmojnë nëse një person ka pasur ndonjëherë infeksion, ndërsa testet PCR matin sasinë e HCV në gjak, duke treguar nëse ekziston një infeksion aktiv. të cilët janë të paktën 18 muajsh. Kjo për shkak se foshnjat kanë antitrupa të nënës në gjakun e tyre deri në këtë kohë, të cilat mund të ndikojnë në rezultatet.

Në disa raste, një mjek mund të testojë për HCV më herët. Ata mund të administrojnë një test PCR pasi një fëmijë është 3 muajsh.

çfarë

ndodh nëse një fëmijë është HCV pozitiv? Një mjek me përvojë në trajtimin e hepatitit C tek fëmijët. Kjo mund të nënkuptojë një konsultim me një hepatolog pediatrik. Kjo përcakton se sa prej virusit është në trup.

Një mjek do të përcaktojë gjithashtu gjenotipin e HCV. Ekzistojnë gjashtë nga këto gjenotipe, dhe mjekët ndonjëherë përdorin ilaçe të ndryshme për të trajtuar lloje të ndryshme.

Para dhe gjatë trajtimit, mjekët do të kontrollojnë periodikisht funksionin e mëlçisë së fëmijës. Ata gjithashtu mund të rekomandojnë vaksinime për hepatitin A dhe B, pasi të kesh lloje të shumta të hepatitit rrit rrezikun e dëmtimit të mëlçisë. Fëmijët me HCV gjithashtu duhet të marrin vaksinime vjetore të gripit.

Si ndihmojnë gjenotipet e HCV në përcaktimin e trajtimit? Ne shpjegojmë.

Sa

shpejt mund të fillojë trajtimi? Kjo përfshin marrjen e ilaçeve antivirale. Mjekët në përgjithësi nuk i rekomandojnë këto ilaçe gjatë shtatëzanisë, pasi është e paqartë nëse ato mund të ndikojnë në fetus. Për këtë arsye, të rriturit fillojnë ose rifillojnë trajtimin e hepatitit C pasi të kenë mbaruar ushqyerjen me gji.

Fëmijët me HCV zakonisht nuk fillojnë trajtimin derisa të arrijnë 3 vjeç. Sidoqoftë, deri në moshën 2 vjeç, ekziston një shans prej 40% që sistemi imunitar të ketë pastruar virusin më vete.

nëse kjo nuk ndodh, ose nëse fëmija ka shenja të sëmundjes agresive të mëlçisë që Mund të përparojnë, mjekët mund të fillojnë trajtimin e DAA sa më shpejt të jetë e mundur. Ilaçet specifike të përfshira mund të varen nga gjenotipi i HCV. Pas 12 javësh trajtimi, rreth 90-95% e fëmijëve me gjenotip 1 HCV nuk kanë ngarkesë virale të zbulueshme në gjakun e tyre, për shembull. Disa prova sugjerojnë që njerëzit me HCV kanë një rrezik më të lartë të komplikimeve të caktuara të shtatzënisë. Këto përfshijnë:

  • Diabeti gestacional
  • Lindja e parakohshme
  • Pesha e ulët e lindjes tek foshnjat

Kjo mund të thotë kjo që foshnjat e lindura për njerëz me HCV kanë më shumë të ngjarë të kërkojnë kujdes intensiv neonatal.

Sidoqoftë, shumica e njerëzve me HCV nuk pësojnë komplikime gjatë shtatëzanisë. Ndonjëherë, shtatzënia në të vërtetë mund të ulë ngarkesën virale të një personi për shkak të ndryshimeve që ndodhin në sistemin imunitar. Transmetimi i HCV:

  • Ushqyerja me gji: HCV është një virus i lindur në gjak. Njerëzit me të mund të ushqehen me gji në mënyrë të sigurt, por ata duhet të ndalen nëse thithkat e tyre plas ose fillojnë të rrjedhin gjak. Në këtë rast, përdorni formulën ose dhuruar qumësht derisa thithkat të shërojnë dhe hidhni çdo qumësht të shprehur në mënyrë të sigurt.
  • Prekja fizike: Kontakti rastësor nuk mund të transmetojë HCV. Shtë e sigurt për këdo që ka infeksion të mbajë dhe përqafojë një fëmijë nëse nuk kanë gjak mbi ta, siç është nga një plagë e hapur. Për shembull, nëse një person me HCV ka një prerje në dorë ose një lëndë të lënduar në gojën e tyre, mund të mos jetë e sigurt për të prekur ose puthur një fëmijë. Mbani plagët e hapura të mbuluara plotësisht derisa të shërohen dhe të lani çdo gjak në lëkurë me sapun. . Mos ndani sende personale, të tilla si kapëse thonjsh ose furça dhëmbësh, me të tjerët.

Nëse dikush ka HIV dhe HCV, një mjek mund të këshillojë kundër ushqyerjes me gji.

Deri në 40% të fëmijëve që testojnë pozitivisht për HCV pastrojnë virusin pa asnjë trajtim para se të arrijnë 2 vjeç. Dhe fëmijët ndonjëherë mund të pastrojnë spontanisht virusin deri në moshën 7. Nëse kjo nuk ndodh, një fëmijë mund të marrë një diagnozë të hepatitit kronik C. Rreth 80% e këtyre fëmijëve nuk kanë dhëmbje të butë ose të butë të mëlçisë deri në kohën kur kthehen 18, dhe shumica nuk kanë simptoma të buta të hepatitit C. Rreth 20-25% e fëmijëve që fitojnë HCV para ose gjatë lindjes kanë një formë më agresive të sëmundjes.

Studiuesit ende nuk e kuptojnë plotësisht perspektivën afatgjatë për fëmijët me HCV për shkak të mungesës së studimeve afatgjata me ndjekje që zgjasin 20 ose 30 vjet.

Përmbledhje

HCV mund të transmetojë në një fetus gjatë shtatëzanisë ose lindjes, por rreziku i kësaj është i ulët. Nëse një fëmijë teston pozitiv për virusin, sistemi i tyre imunitar mund të pastrojë virusin më vete brenda disa viteve. Mosha 3. Fëmijët zakonisht reagojnë mirë ndaj ilaçeve dhe përjetojnë efekte anësore të vogla, nëse ka.

Lexoni këtë artikull në spanjisht.

  • Sëmundjet infektive / bakteret / viruset
  • Sëmundja e mëlçisë / hepatiti
  • Pediatria / Shëndeti i harmoniqhealth.com Fëmijëve
  • Shtatzënia / Obstetrika

Tags:

Share:
Skip to content